PERSBERICHT

Alexander Techniek nu bewezen positief effect bij chronische nekpijn.

Lessen Alexander Techniek (AT) hebben een positief effect bij chronische nekklachten. Dit effect is ook een jaar na de lessen nog aantoonbaar. Dat blijkt uit een klinisch wetenschappelijk gerandomiseerd onderzoek onder 517 deelnemers, gepubliceerd op 3 november jl. in de “Annals of Internal Medicine”. Het driejarige onderzoek werd uitgevoerd aan de universiteit van York, Engeland. Hetzelfde effect vond ook plaats bij acupunctuurbehandelingen.

De mate van nekpijn werd vastgesteld door middel van de NPQ (Northwick Park Questionnaire). De NPQ werd op 4 verschillende tijdpunten gemeten: voor de lessen (baseline) en na 3, 6 en 12 maanden. De 517 patiënten werden verdeeld in 3 groepen: 1) Alexander Techniek, 2) acupunctuur en 3) de standaardbehandeling van de huisarts.

In zowel de Alexander Techniek groep (deelnemers kregen 14 lessen, gegeven door AT leraren uit Engeland; aangesloten bij de beroepsvereniging STAT) als de acupunctuur groep (10 behandelingen) werd de pijn met meer dan 30% gereduceerd, gemeten na 12 maanden. De groep die de standaardbehandeling (medicatie en fysiotherapie) van de huisarts kreeg, liet geen klinisch relevante verbetering zien.
In zowel de Alexander Techniek groep als de acupunctuur groep werden geen nadelige bijwerkingen vastgesteld.
Voor het volledige onderzoek klik hier

ALEXANDER TECHNIEK

De Alexander Techniek (AT) wordt onderwezen aan de meeste Conservatoria van Nederland, en bijvoorbeeld op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten aan de afdeling Dans en op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie.
AT is een methode die zich richt op het bewust worden, verbeteren en voorkomen van verkeerde/schadelijke fysieke en mentale gewoonte patronen die zo vaak bijdragen aan het ontstaan van pijn, spanning en stress.
De lessen verbeteren de algehele coördinatie, balans, houding en spiertonus. Van dagelijkse bewegingen zoals zitten, staan, bukken, lopen en computerwerk wordt geleerd hoe deze zo efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de balans tussen het hoofd en de hele wervelkolom.

 

Ziekte door nekpijn is een enorme maatschappelijke kostenpost. De kosten voor nek- en rugklachten in Nederland waren 1,3 miljard euro in 2011 1.

1 Nationaal Kompas Volksgezondheid: https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/nek-en-rugklachten/kosten/kosten#node-kosten-van-zorg-voor-nek-en-rugklachten