Alexandertechniek

een introductie

Stoppen en observeren

Terwijl je deze informatie aan het lezen bent, vraag ik je een moment te stoppen.

Word jezelf even gewaar en laat de volgende vragen op je inwerken.

Hoe zit je nu achter het beeldscherm?
Zit je rechtop?
Zit je onderuitgezakt met je benen over elkaar geslagen?
Zit je licht en ontspannen?
Zijn je schouders opgetrokken?
Ervaar je misschien ongemak bij je rug of schouders?
Hoe is het met je adem?
Wordt de manier waarop je nu zit bepaald door gewoonte of keuze? Misschien zit je gewoon zoals je altijd zit en sta je er verder nooit bij stil?
Valt er meer te ontdekken?

Ontdekken

We brengen tegenwoordig veel tijd zittend door. Werkend achter de computer, lap top of smartphone, starend naar het beeldscherm, films kijkend, of zittend tijdens vergaderingen of congressen, wachtend op vliegvelden etc. We vergeten wel eens dat de manier waarop we lange tijd achter het scherm vertoeven en de manier waarop we zitten invloed heeft op ons functioneren. We merken het pas wanneer we spanning voelen in de schouders, armen, de nek of wanneer onze onderrug ongemakkelijk gaat aanvoelen. Soms krijgen we echt pijn. We zijn ons vaak niet bewust dat de manier waarop we zitten en onszelf ‘gebruiken’ in verschillende activiteiten ongemakken met zich mee kan brengen. 
Als we nu eens ontspannen rechtop zouden kunnen zitten!
Maar rechtop zitten betekent vaak: ons lichaam aanspannen. En wanneer we willen ontspannen, zakt ons lichaam in.
Hoe kunnen we nu weer ontspannen rechtop zitten… en zelfs:

hoe kunnen we met gemak staan, lopen, musiceren, dansen...?

Ook het gewoon rechtop staan, wanneer we bijvoorbeeld wachten in de rij, of ook tijdens het musiceren of in een dansles kost vaak meer inspanning dan nodig is. We gaan of ingezakt staan of op 1 been hangen. We kunnen in die situaties ongeduldig worden of ervaren stress of we doen te hard ons best, waardoor er verkramping en verharding ontstaat en onze 'balans' wordt verstoord. We raken uit evenwicht. We doen blijkbaar iets met onszelf, waardoor onze 'balans' verstoord raakt.

Dit is waar de Alexandertechniek van betekenis kan zijn.

De techniek is gericht op het waarnemen van onnodige spanningspatronen en leert je die gewoonten te herkennen en ‘los te laten’. Je spreekt je denkvermogen, creativiteit en lichaamsbewustzijn aan om te ontdekken waar je jezelf in de weg zit, waardoor hetgeen je wilt doen niet optimaal gaat.

Je gedachten leer je in de lessen zo te organiseren dat je bewegen vrijer en efficiënter zal zijn. Een ontspannen opgerichte, veerkrachtige houding zal zich dan vanzelf weer manifesteren. Dit laatste is essentieel voor de techniek en wordt in het onderstaande citaat van de grondlegger nog eens benadrukt:

If we stop the wrong thing from happening, the right thing will do itself.”

F.M.Alexander

Ervaren

In de lessen zal je ervaren dat stoppen of pauzeren en vertragen fundamentele elementen zijn om verandering te laten ontstaan in de manier waarop je met jezelf omgaat. In het stoppen komt er ruimte om in het moment aanwezig te zijn en ongunstige gewoonten te leren herkennen en erkennen en leren los te laten. Je zult leren je denkvermogen en lichaamsbewustzijn in te zetten om jezelf optimaler aan te sturen in je dagelijkse activiteiten. Tevens zul je ervaren dat de nekspieren een belangrijke rol spelen bij je balans en coördinatie. Als de nekspieren niet onnodig worden aangespannen kan het hoofd lichtjes naar voren en omhoog komen bovenop de wervelkolom. De rug kan verlengen en verbreden en de ribben kunnen vrijer bewegen.  Dit heeft een positieve invloed op vele lichaamsfuncties. Vanuit een veerkrachtige rug worden ook de armen en benen goed ondersteund. Zo ontstaat er een efficiënte verdeling van het lichaamsgewicht en spierspanning over het hele lichaam. Het uitvoeren van je taken zal hierdoor minder moeite kosten en je mentale, psychische en fysieke welbevinden gunstig beïnvloeden.